Kidcation #1: de vakantiebucketlist

Het wordt een echte ‘Kidcation’ deze zomer: 2 maanden vakantie samen met de kinderen (ja, ja, een van die ‘zegeningen’ van een job in het onderwijs). Hoe zalig dat ook klinkt, het zorgt ook wel voor een beetje stress: hoe hou ik ze in godsnaam twee maanden bezig!?

Een goede voorbereiding is echter het halve werk. Dus afgelopen donderdag na schooltijd begon ik eraan samen met de kids: “Zullen we eens allemaal dingen opschrijven die we kunnen doen als het vakantie is?”

Misschien vind jij 20 juni rijkelijk laat om de vakantie in juli en augustus te beginnen invullen (en toegegeven: veel eerder al deed ik inschrijvingen voor verschillende kleuterkampjes en is er ook een vakantie geboekt, in Nederland!). Maar vrij snel in the making of van de bucket list bleek toch dat 10 dagen voor de eigenlijke start van de zomervakantie nog veel te vroeg was voor mijn 3-jarige.

De 5-jarige had duidelijk zelf al langer nagedacht over activiteiten die hij leuk vindt en waar in de vakantie tijd voor is: hij vuurde meteen minstens 10 ideeën af die ik zo snel niet genoteerd kreeg, waardoor ik om herhaling moest vragen en ik de eerste “maar maaaaaamaaaaa …!” *oogrol* al meteen wist te scoren.

De kleinste luisterde eerst even aandachtig mee en kwam toen voorzichtigjes met haar eigen vakantiewensen: “naar de zee gaan”, “vissen vangen”, “zwemmen” (ja, het is een kleine waternimf). Grote broer ging gelukkig helemaal met deze suggesties akkoord en dus kwamen ze op de lijst.

Nu ze allebei de smaak te pakken hadden, duurde het geen 5 minuten of het witte A4-tekenblad dat ik voor deze onderneming had uitgezocht stond boordevol ideeën. En wat frappanter was: het zijn bijna allemaal heel haalbare, betaalbare, weinig speciale dingen of verplaatsingen voor nodig, toffe en creatieve vakantieactiviteiten! Heel anders dan de Plopsa-en-tientallen-andere-parken-bezoekjes die ik een beetje verwacht had toen we aan deze brainstorm begonnen.

De vakantiebucketlist

Hoe gek het ook aanvoelt, eigenlijk willen die kids dus ook gewoon lekker op ’t gemak wat quality-time samen beleven en de concrete inhoud van die tijd hoeft dan zeker niet spectaculair of duur te zijn. Dringend tijd dus om alle stress en gejaagdheid van het schooljaar opzij te schuiven en hen lekker het ritme te laten bepalen. Ze zijn te vertrouwen, zo lijkt.

Of toch niet? Toen ik aankondigde dat dit voorlopig genoeg ideeën waren, dat ons blad al mooi vol stond en dat het bovendien slaaptijd werd, verscheen er een diepe frons bij de 3-jarige. “Maar … wanneer gaan we naar de zeeeeeeeee?” Oeps. Daar had je het gebrek aan besef van tijd en ruimte. Van nu plannen maken en làter (voorlopig nog onbepaald later) pas doen.

“Lieve schat, dat gaan we in de vakantie doen. Nu is het slaaptijd, want morgen moet je weer naar school”.
“Neeeeeeee. Ik wil gaan zwemmen!” Het heeft die avond nog wel wat geduurd voor ze sliep. En ’s morgens wou ze nog altijd gaan zwemmen. En in het weekend ook nog. Toen hebben we het plonsbad maar opgezet buiten.

Dit bericht werd geplaatst in idee en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Kidcation #1: de vakantiebucketlist

  1. Greet zegt:

    Mijn hart maakte n klein sprongetje toen ik deze blogpost zag…Het begin is gemaakt! X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s